O nás



Predajňa

Oznam marec 2020

Oznamujeme našim zákazníkom, že sme začali s výrobou ovčieho syra, 100% ovčej bryndze a žinčice.
Zároveň ponúkame jahňatá ako "živé kosačky na vaše záhrady" :)

V súvislosti s aktuálnou situáciou dovoľujeme si dať našim zákazníkom do pozornosti tento článok:
Slovensko má obrovskú výhodu! Biele zlato.

Farma a EKO Salaš

Ponúkame:

  • 100% ovčiu bryndzu
  • ovčí syr - hrudka + údený - aj nakladaný ochutený v pohároch
  • žinčicu
  • jahňatá - celoročný predaj
  • čerstvé domáce vajíčka (výbehový pastevný chov)
  • zemiaky (bez použitia chémie - odber júl-august)


Ďalej ponúkame:

  • korbáčiky zo Zázrivej (ručná výroba - 10 druhov)
  • parenice, oštiepky, figúrky
  • smotanový syr Ricotta (tvaroh)
  • gazdovské maslo
  • kaškaval
  • parmezán
  • feta
  • 20 druhov BIO čajov


Zdravé a kvalitné ovčie výrobky zo slovenských pasienkov.


Ovčie mlieko a bryndza môžu byť oprávnene zaradené medzi biopotraviny, keďže sa získavajú doslova ekologickým spôsobom – dojením oviec chovaných na pasienkoch v stredných a vyšších polohách.


Ovčie mlieko je hustejšie a výživnejšie ako kravské, pretože obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B- komplexu ako aj vitamínov rozpustných v tuku (A,D,E,K ) a minerálnych živín ( vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď ).


Ovčí tuk má priaznivejšie zloženie mastných kyselín ako kravský, preto je aj zdravší. Obsahuje 2 – 4 krát viac mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi, neukladajú sa do tukových tkanív, ale sú využité priamo pečeňou ako zdroje energie.


Slovenské ovčie mlieko dosahuje kvalitatívne parametre vysokohorského alpského mlieka a v niektorých zložkách ho dokonca prevyšuje. Výskumy ukázali, že v niektorých oblastiach Slovenska je botanický porast, tak priaznivý, že slovenské mlieko obsahuje 3x viac kyseliny CLA.


V mnohých štátoch sveta sa v posledných rokoch venuje veľká pozornosť izomérom konjugovanej linolovej kyseliny – CLA. To preto, že zdravý človek potrebuje denne prijať aspoň 3g CLA. Tá má totiž dôležitú úlohu pri zvyšovaní imunity, v prevencii pred astmou, rakovinou a vysokým krvným tlakom. Chráni organizmus tým, že pôsobí ako silný antioxidant a nie sú známe žiadne vedľajšie účinky. Dnes sa už vie, že mnohé závažne ochorenia úzko súvisia s ľudskou výživou. Preto sa spotrebiteľ začína viac zaujímať o organické ( bio ) výrobky, a živé (funkčné) potraviny.


Bryndza ako fermentovaný živý ovčí syr okrem toho,že je výdatným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov obsahuje veľké množstvo probiotických mliečných baktérií a kvasiniek, ktorých počty v grame bryndze dosahujú hodnoty od 1 do10 milárd. Zostava mikroorganizmov v bryndzi sa podobá pôvodnému kaukazskému kefíru vyrábanému z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Takýto kefír je považovaný za elixír zdravia a dlhovekosti.


Pasterizácia bryndze negatívne ovplyvní vstrebávanie minerálov a vitamínov. Prednosťou tradičnej bryndze je množstvo baktérií a kvasiniek, ktoré zvyšujú vstrebávanie vápnika a vitamínov nielen v tenkom čreve ale aj v časti hrubého čreva. V ovčom mlieku je dvojnásobok vápnika a v 100g bryndze sa nachádza 650 – 700 mg vápnika. Bryndzi pripisujeme veľký ochranný význam aj v našich podmienkach, pretože nedostatok vápnika v potrave zapríčinil nárast osteoporózy na Slovensku za posledných 20 rokov o 250 percent. Okrem toho má priaznivé účinky na znižovanie cholesterolu. Najkvalitnejšia je v období, keď sa ovce pasú, pretože mlieko má najlepšie zloženie. Výskumom tradičnej bryndze sa zaoberá prof. RNDr. Libor Ebringer, DrSc. Začal sa tomu venovať po príchode z kongresu z Paríža, kde vyzdvihovali pozitívny vplyv syrov vyrobených z nepasterizovaného mlieka na zdravie ľudí.


Aj jahňacie mäso má veľké prednosti vo výžive ľudí a pre ľahkú stráviteľnosť sa radí medzi diétne mäso. Je veľmi výživné, ale napriek tomu sa u nás zúčastňuje na celom konzume iba 1 -2 % (0,29kg na obyvateľa ). Obsah bielkovín je vyšší ako u bravčového a takmer dosahuje hodnoty teľacieho mäsa. Má vyšší obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré pozitívne vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi. Jahňacina má 10x vyšší obsah železa ako teľacie mäso, obsahuje vitamíny skupiny PP,B1,B2,C a má aj dvojnásobne viac draslíka, sodíka, horčíka ako iné druhy mäsa. Kvalita mäsa sa zvyšuje kvalitnou pašou. Je vedecky dokázané, že pri jahňatách na pasienku sa zvýšil obsah CLA spolu  s jatočnou hmotnosťou. Dnes nie je problém kúpiť si jahňacie mäso za prijateľnú cenu priamo u farmára, nakoľko už je schválený predaj z dvora. Takisto aj jahňatá na záhradu ako ekologické kosačky.


Vo Visolajoch sa nachádza naša ekologická farma, ktorá sa zaoberá chovom oviec a pestovaním obilnín. V r. 2005 vstúpila do ekologického poľnohospodárstva. Medzi jej organické produkty patrí jahňacie mäso, ovčí syr čerstvý, údený,nakladaný, bryndza a žinčica.


Tento rok budeme pestovať aj zemiaky ekologickým spôsobom. Tiež ponúkame domáce vajcia z ekologického chovu a plánujeme aj chov brojlerov a moriek na mäso.


Svoje výrobky ponúka na predajni Salaš Zákruta.


Zdroje: zdravyvidiek.sk, zzz.sk, malatina.sk,
prof.RNDr. Libor Ebringer, DrSc., Bedeker zdravia



© 2011 Norwes Technologies. Original html template: bryantsmith.com